Awokado, inaczej zwane również smaczliwką wdzięczną to owoc pochodzący z Ameryki, który jest bogaty w wiele cennych składników odżywczych. Dzięki swojej konsystencji idealnie nadaje się jako dodatek do past śniadaniowych oraz koktajli. Choć znajomość tego produktu oraz jego dostępność w sklepach rośnie, wielu konsumentów nadal nie zna właściwości oraz wartości odżywczych, które posiada awokado, a także możliwości wykorzystania w diecie.
AWOKADO – POCHODZENIE
Awokado to roślina egzotyczna, a dokładniej zielone drzewo zaliczane do rodziny warzywnowatych, która pierwotnie pochodzi z Meksyku. Obecnie hodowla awokado jest możliwa w wielu krajach zarówno Ameryki Północnej i Południowej, jak i Europy, jednak Meksyk jest nadal największym globalnym producentem. Awokado to zielony owoc, który może przybierać kształt zbliżony do gruszy lub kuli. Składa się z pestki, która jest bardzo charakterystyczną cechą jego budowy, miąższu o gęstej konsystencji, a także zielonej, ochronnej skórki.
AWOKADO – WŁAŚCIWOŚCI I WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Awokado charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Zawiera bardzo dużo cennych witamin oraz składników mineralnych, które mają działanie prozdrowotne na Nasz organizm. Awokado jest dobrym źródłem m.in. witamin z grupy B, witaminy C oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina A, D i E), jak również składników mineralnych takich jak magnez, potas i cynk. Owoc dostarcza także dużej ilości antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego.
W 100g awokado znajdziemy:
- 166 kcal
- 2g białka
- 15,3g tłuszczu
- 11,51g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
- 1,33g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
- 7,4g węglowodanów
Awokado zawiera niewiele węglowodanów, co wyróżnia je na tle innych owoców. Jest za to produktem bogatym w tłuszcze, w szczególności te, które mają korzystny wpływ na ludzki organizm, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe. Owoc posiada korzystny stosunek kwasów tłuszczowych omega – 3 i omega – 6. Jest także dobrym źródłem naturalnych steroli roślinnych, które wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Dzięki obecności takich składników, włączenie awokado do diety możne uchronić organizm przed miażdżycą czy chorobą niedokrwienną serca.
Poprzez zawartość błonnika oraz antyoksydantów owoc awokado wykazuje działanie przeciwzapalne, pozytywnie wpływa na zdrowie jelit i wspomaga ich odpowiednią perystaltykę. Zaleca się włączenie awokado do diety u osób, zmagających się z problemami układu pokarmowego i zaburzeniami rytmu wypróżnień. Zawarte w awokado antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, chronią również komórki przed działaniem wolnych rodników, które w nadmiarze mogą prowadzić do rozwoju nowotworów oraz chorób sercowo – naczyniowych. Przeciwutleniacze zawarte w awokado nie tylko działają korzystnie na ogólny stan organizmu, ale mogą hamować procesy jego starzenia.